Polska technologia produkcji białka roślinnego zyskuje na znaczeniu
NapiFeryn BioTech to polski start-up, który wynalazł technologię do pozyskiwania białka z rzepaku. To wyjątkowe w skali światowej rozwiązanie pozwala na wytworzenie białka z materiału, który powstaje podczas produkcji oleju rzepakowego. Przez wiele lat, ten pełen wartościowych substancji odżywczych materiał był wykorzystywany jedynie jako pasza dla zwierząt ze względu na swój gorzki smak. Innowacja NapiFerynu pozwala teraz pozyskać białko z rzepaku w formie, która nie tylko zachowuje swoje wartości odżywcze, ale jest również pozbawiona typowej dla tego produktu goryczki.
NapiFeryn BioTech w gronie europejskich ekspertów i wizjonerów
W uznaniu dla innowacyjności wypracowanej technologii NapiFeryn został przyjęty do prestiżowej organizacji EIT Food, promującej rozwiązania, które mają szansę zrewolucjonizować rynek produkcji żywności w Europie i na świecie. Firma otrzymała także grant ze środków europejskich na dalszy rozwój swojej technologii.
W ramach EIT Food NapiFeryn został również włączony do programu badawczego Valocake, który koncentrował się na badaniu możliwości masowej produkcji białka rzepakowego jako składnika produktów spożywczych oraz niezależnego, smacznego produktu żywnościowego.
O technologii produkcji białka w prosty i ciekawy sposób
Jednym z założeń programu Valocake oraz uczestnictwa w działaniach EIT Food jest promocja prowadzonych działań wśród docelowej grupy odbiorców, czyli potencjalnych konsumentów oraz ekspertów rynkowych.
NapiFeryn zwrócił się do nas z prośbą o wsparcie w opracowaniu materiałów, które w prosty, przystępny sposób opowiadałyby o wykorzystywanej technologii oraz realizowanych przez firmę działaniach. Wspieraliśmy spółkę przez trzy miesiące. Nasze działania koncentrowały się na mediach społecznościowych oraz własnych materiałach komunikacyjnych firmy. Naszym zadaniem było także stworzenie materiałów tekstowych na bloga, które wyjaśniały poszczególne etapy produkcji, jej przyszłe zastosowania, możliwości i praktyczne zastosowanie białka z rzepaku w przemyśle spożywczym. Wspieraliśmy również kanały społecznościowe NapiFerynu, m.in. LinkedIn, tworząc serię wpisów na temat technologii, innowacji oraz rynku białek roślinnych i wyzwań, jakie stoją przed ludzkością w kontekście produkcji żywności.
Przeczytaj komunikat prasowy: